Thursday, April 13, 2006

ITK päivien ajatusten häntiä


Olen koko viikon miettinyt tuota OPM:n Arvo Jäppisen viestiä; IT tekniikan käyttöönotossa projektien aika on ohi, nyt pitää sisällyttää projektien tulokset osaksi normaalia toimintaa.

Mikä SAMKissa on muuttunut ja jäänyt pysyväksi toiminnaksi, viidenvuoden aikana kun olen ollut tässä verkko-opetuksen koordinointiprojektissa?

Ainakin se, että verkko-oppimisympäristöt ovat tulleet osaksi arkista työtä. Opettajilta, jotka ovat tottuneet käyttämään oppimisympäristöä työssään, antavat palautetta, että he eivät palaisi vanhaan. Se, että mikä ympäristö on käytössä 10 vuoden päästä, en ota kantaa – todennäköisesti sitä ei ole vielä edes kehitetty. Talossamme on kolme järjestelmää Virtualia, R5 ja Moodle. Tämä monen järjestelmän käyttäminen on tietoinen valinta, on haluttu pitää maailma avoimena. SAMKissa (Liiketalous Huittinen) kehitetty Virtualia oppimisympäristö on pitänyt yllättävän hyvin pintansa suhteessa kaupalliseen R5een ja vapaan koodin Moodleen. SAMKissa tapahtuva kehitystyö on taannut sen, että Virtualiassa on käytössä harjoittelun ohjaukseen, oppinäytetyön ohjaukseen ja verkko-opiskeluun soveltuva ympäristö. Koska kehitysideat ovat tulleet opettajilta, on päästy toteuttamaan myös pedagogisia näkemyksiä ja lisäksi on saatu uutuudet nopeasti käyttöön. Virtualian vahvin ominaisuus on sen helppokäyttöisyys. Toki kaikissa em. ohjelmissa on hyviä ja huonoja –puolia. (Siis tämä ei ollut maksettu mainos:)

Lisäksi on tullut selväksi, että 100% verkossa toteutettuja opintojaksoja tarvitaan. Se on eriasia valitseeko opiskelija ne SAMkin tarjonnasta vai VirtuaaliAMKin tarjonnasta.

Tuleeko mieleenne muita pysyviä muutoksia?

Haluaisin kirjoittaa, että opiskeluprosessi on muuttunut opiskelijalähtöisemmäksi, mutta en ole varma toteutuuko se vielä kaikkialla. Verkossakin on helppo toimia opettajajohtoisesti ja itse asiassa oppimisympäristöt tukevat sitä mallia – siis työtä on jäljellä vaikka projektit ovat ohitse.

Kuluvalla viikolla (vk 15) jäät lähtivät / liukenivat Kokemäenjoesta. Tarkoitus oli ottaa kuva narsisseista (yllä) niin, että sataa räntää, mutta onneksi räntäsade taukosi…
Hyvää Pääsiäisen aikaa kaikille lukijoille!

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Allekirjoitan tuon, että vanhaan on vaikea palata. ITK-päivillä sain taas ideoita siihen, miten verkko-opetusta voi uudistaa.

Valitettavasti kuitenkin ryhmäkoot aiheuttavat sen, että osa opetuksestani on edelleen perinteistä luokkaopetusta. Mielestäni minulla pitäisi olla oikeus kieltäytyä opettamasta verkossa yli 20 opiskelijan ryhmää. Toivottavasti saan edelleen valita opetustavan eikä minua velvoiteta vetämään esimerkiksi 32 jatkotutkinto-opiskelijan ryhmää virtuaalisesti.

1:00 AM  
Blogger Kirsti said...

Hei Heli!

Tuo ryhmäkoko asia on sellainen, että palaan siihen myöhemmin, odottelen jos jokumuukin innostuisi komentoimaan aihetta.

Niinpä, arvoisat lukijat, odotan ajatuksianne aiheesta.

Terv. Kirsti

10:28 AM  

Post a Comment

<< Home