Monday, March 20, 2006

Kirjaston elektroniset aineistot käyttöön

20.3 oli SAMKin www-sivuilla pieni maininta tästä blogista. Kävijämäärä lisääntyi heti :) Tervetuloa uudet ja vanhat lukijat, kommentoikaa ja antakaa uusia ideoita, miten tätä verkko-opetusta tulisi kehittää.

Kaisan kutsumana vieraanamme oli VirtuaaliAMKin verkkokirjastoprojektin informaatikko Päivi Hollanti, SAMKista mukana oli kirjaston väkeä. Taas kerran keskustelun lähtökohta oli tämä Metadata. (= Metadata on siis tietoa, jonka avulla voi kunnolla noutaa, käsitellä ja tulkita varsinaista dataa. Metadatan avulla järjestetään ja ylläpidetään suuria datamääriä). VirtuaaliAMKiin on tulossa toukokuussa (vuosi ?) julkinen metadatapankki, josta opettaja haun avulla löytää verkko-opetusmateriaaliaihioita, joita hän voi käyttää opetuksessaan - toivottavasti tämä toteutuu.

Tämän ympäripyöreän metadata aiheen lisäksi saimme jotain konkreettista aikaiseksi. Halukkaille (kirjastolaisille ja opettajille) järjestetään toukokuussa 2006 VirtuaaliAMKin eTuotantoympäristö koulutusta, TeamSpeakilla. Halukkaat voivat ilmoittautua minulle. Toki vielä tulee virallistakin mainosta.

Toinen hyvä idea, joka toteutetaan, on kirjaston elektronisen aineiston käytön edistäminen verkko-opetuksessa. Alkusyksyllä on toimipisteissä odotettavissa tietoiskuja teemasta. Katja ja Kirsti valmistelevat asiaa.

Mielestäni verkko-opetuksessa on järkevää käyttää materiaalia, joka on kirjaston tietokannoissa, näihin, toisin kuin opettajan materiaaleihin suljetuissa oppimisympäristöissä, opiskelija pääsee käsiksi opiskelun päättymisen jälkeen. Toisekseen kirjastossa materiaalit ovat hyvässä järjestyksessä, päivitettynä ja luokiteltuina; helposti löydettävissä. Lisäksi opettajan ei tarvitse kirjoittaa tietoja vaan ohjata oppimistehtävien avulla opiskelijat materiaalin pariin. Eikä tässä vielä kaikki, kirjaston materiaalit ovat lähdetietoina kohtuullisen luotettavia, ainakin verrattuna hakukoneilla löydettyihin teksteihin. Eikös tässä ole jo riittävästi perusteluja sille miksi kirjaston materiaalit ovat ensisijaisia opetuksessa / opiskelussa.

Tänään klo 20.26 se tapahtuu: auringon keskipiste siirtyy päiväntasaajan yli eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle ja tähtitieteellinen kevät alkaa. Tästä eteenpäin, puolenvuoden ajan päivä on pidempi kuin yö.

Kevätpäiväntasaus terveisin Kirsti

0 Comments:

Post a Comment

<< Home